In de agenda van... boekhouder Klaas

1 op de 7 mensen heeft last van werkstress. Eén van de oorzaken is een verstoorde werk-privébalans. Wij nemen daarom een kijkje in de agenda van verschillende Nederlanders om te zien wat hun tips zijn om je werk-privébalans goed te houden. Deze week de agenda van boekhouder Klaas. 

Hoe ziet je agenda er uit? 

07.30 uur - wakker worden
08.30 uur - koffie en een tosti in café Thijssen
09.00 uur - werken (boekhouden)
15.00 uur - zoon van school halen
15.00 uur - boodschappen doen en eten koken
22.00 uur - dienst in Café Welling
03.00 uur - naar bed

Hoe bewaak je jouw werk-privébalans?

Voor mij is een ritme enorm belangrijk. Ik werk als boekhouder en daarnaast ook nog twee à drie dagen in mijn café. Altijd al gedaan. Ik wil veel doen en dan zijn vaste punten in een dag echt noodzakelijk. Zo is het belangrijk om op maandag om 15.00 uur te stoppen en mijn zoon thuis op te vangen. Hierdoor behoud ik mijn goede humeur en blijven mijn banen leuk. Deze vaste punten klinken misschien saai, maar zijn voor mij wel noodzakelijk.

Dit lukt me echter niet altijd. Laatst wilde ik naar een concert maar was er een barkeeper ziek. Als bedrijfsleider ben je dan natuurlijk het haasje. Dan vloek je wel even, maar dan moet je de knop omzetten. Daarvoor moet je flexibel zijn. En soms laat ik me dan een week minder inroosteren.

Wat zou er beter kunnen in je agenda?

Hoewel het goed gaat, zou ik nog meer tijd willen hebben voor m’n gezin. Vier jaar geleden werkte ik naast mijn werk als boekhouder vijf dagen in het café. Toen heb ik mezelf afgevraagd of dit echt nodig was en de keuze gemaakt om de helft minder te gaan werken. Nu werk ik 45 uur in de week in plaats van 65 uur en dat kan prima.

Wat staat er in je agenda om te ontspannen?

Voor mij zijn dat die vaste punten in de dag. Een tosti in de ochtend, een dutje in de middag en ’s nachts een broodje en kijken naar de herhaling van De Wereld Draait Door. Daarnaast probeer ik ook leuke dingen te doen. Naar concerten, voetbal met vrienden of uit eten met mijn vrouw. Daar kan ik echt van genieten. Ook luister ik thuis en op het werk altijd muziek. Dat is heerlijk. Het is altijd een strijd met m’n vrouw die liever naar Radio 1 luistert...

Heb je een gouden tip om je werk-privébalans goed te houden? 

De meeste mensen willen altijd meer erbij doen. Kijk gewoon goed naar wat je al hebt, voordat je meer wilt doen. Saai werk met routine kan ook leuk zijn. Je moet niet vergeten waarom je iets bent gaan doen. Je moet routine daarin krijgen en dit leuk voor jezelf houden. En daar speel je zelf de belangrijkste rol in.

Boekhouder-Klaas

03-12-2015
Delen: