boer jaring.png

In de agenda van... boer Jaring

1 op de 7 mensen heeft last van werkstress. Eén van de oorzaken is een verstoorde werk-privébalans. Wij nemen daarom een kijkje in de agenda van verschillende Nederlanders om te zien wat hun tips zijn om je werk privébalans goed te houden. Deze week de agenda van boer Jaring. 

Hoe ziet je agenda er uit? 

06.00 uur - opstaan en boterham 
06.30 uur - half slapend naar buiten 
07.00 uur - koeien melken en voeren 
08.00 uur - kop koffie 
08.30 uur - maaien, koeien naar buiten, andere dieren voeren: er is altijd werk op een boerderij! 
12.00 uur - warme maaltijd 
16.00 uur - koeien melken 
18.00 uur - avondeten 
20.00 uur - indien nodig: wat administratief werk 

Hoe bewaak je jouw werk-privébalans?

Ik weet niet of ik die bewaak. Ik moest enorm wennen aan het boer zijn, want werk en privé is veel meer dan in andere beroepen met elkaar verweven, je moet je werk daarom ook wel echt heel leuk vinden. Ik heb periodes gehad dat er geen scheiding meer was tussen werk en privé en dat is niet goed. Daar moet je een keer achter komen. Ik probeer daarom in het weekend tijd voor mezelf in te plannen. Op zondag met mijn virendin iets leuks doen bijvoorbeeld. Maar de agenda van een boer verandert elk seizoen. 

Wat zou er beter kunnen in je agenda?

Ik probeer steeds meer vooruit te denken en te plannen, zodat ik wat rust in mijn hoofd krijg. Ik ben twee jaar geleden begonnen als boer en ik probeer steeds meer structuur aan te brengen. Maar soms blijf ik over dingen heel lang nadenken en dat kost energie. Een goede planning zorgt dat het allemaal wat makkelijker gaat. Ik heb bijvoorbeeld de hele dag de tijd om mijn dieren te voeren, maar structureel op het zelfde tijdstip doen kost veel minder energie omdat je er niet over na hoeft te denken. Daarnaast zou ik wel wat meer willen verdienen zodat iets vaker een flexibele kracht in kan zetten. 

Wat staat er in je agenda om te ontspannen?

Ik ben eigen baas en ik kan mijn dag redelijk flexibel indelen. Ik ga volgende week vier dagen naar de zon. Dat is lekker om bij te komen. In de zomermaanden is het heel druk, in de wintertijd probeer ik daarom twee keer op vakantie te gaan. Dan heb ik ook tijd om bij mijn vrienden te zijn. Daarnaast voetbal ik op dindagavond en ga ik altijd met mijn broer naar SC Heerenveen. Maar eerlijk is eerlijk: ik zou eigenlijk wel meer tijd voor mezelf willen hebben. 

Heb je een gouden tip om je werk-privébalans goed te houden? 

Maak duidelijke afspraken met jezelf! Bijvoorbeeld: ik stop om zes uur met werken. Het werk is nooit af, dus zonder deze afspraak kan ik door blijven gaan. Je moet ook hoofdzaken van bijzaken scheiden. En vergeet niet te genieten van je werk. Als ik midden in de nacht een kalfje op de wereld zet dan ben ik daarbij, daar word ik zelf ook heel erg blij van. Maar een reparatie uitvoeren of schoonmaken kan altijd een dag later. En verder: luister naar je lichaam. Als je moe wordt, stop dan, je krijgt toch niets goed meer uit je handen. 

 

Jaring-01

 

 

 

19-11-2015
Delen: