Succesvolle MKB-ers bij Week van de Ondernemer in Rotterdam

Op woensdag 14 en donderdag 15 oktober kwamen ruim 2000 ondernemers bijeen in Ahoy Rotterdam voor de Week van de Ondernemer. Tijdens de ochtendsessie 'de Toekomst van Werk' gingen zo'n 200 ondernemers onder leiding van Henkjan Smits met elkaar in gesprek over de vraag hoe een ondernemer zijn bedrijf en zijn medewerkers goed kan voorbereiden op de toekomst, door te werken aan duurzame inzetbaarheid.

Alfred Bruin, sinds 2000 directeur en eigenaar van de Vlaardingse vestiging van Royal Steensma, vertelde wat voor hem de aanleiding was om het roer om te gooien en met duurzaame inzetbaarheid van personeel en bedrijf aan de slag te gaan.

‘Het bedrijf was totaal vastgeroest, maar ik zag licht aan het einde van de tunnel. Wij zijn begonnen het personeel op de eerste plaats te stellen vanuit de wetenschap dat het menselijk kapitaal het belangrijkste kapitaal is dat een bedrijf heeft. We zijn gestart met een scan van het bedrijf, onderdeel daarvan was een analyse van de talenten die we in huis hadden. De scan heeft inzicht gegeven in wat er goed was en wat er beter kon. Zo heeft dat geleid tot een andere inrichting van afdelingen en functies in het bedrijf. Vandaar uit zijn we medewerkers meer gaan begeleiden om breder inzetbaar te worden. We kozen ook voor een meer proactieve en preventieve aanpak bij dreigende uitval. De winst hiervan was dat medewerkers meer plezier en beter gemotiveerd raakten en dat het ziekteverzuim flink omlaag ging. We zijn ook het gesprek met medewerkers aangegaan over gezondheid en vitaliteit.’

Bovendien leerde een analyse van het huidige personeelsbestand dat het bedrijf snel aan de slag moest met het snel verouderende personeelsbestand, om nieuwe instroom te stimuleren. Samen met het onderwijs, de gemeente Rotterdam en vijftien bedrijven uit de regio Rijnmond heeft ondernemer Alfred Bruin van Royal Steensma de handen ineen geslagen en de Food Inspiration Academy (FIA) opgericht om dit probleem aan te pakkenDe FIA biedt een opleiding binnen het bedrijf voor zowel studenten van het MBO-college Lentiz als voor medewerkers die een mbo-diploma willen halen in de foodsector.

Henk van der Beek, directeur van de Roterdamse Mobiliteits Centrale (RMC) vertelde hoe hij met duurzame inzetbaarheid bezig is binnen zijn bedrijf. RMC verzorgt sinds 13 jaar het vervoer van ouderen, gehandicapten en leerlingen in de regio Rotterdam. Daarnaast verzorgt het bedrijf de opleiding van buschauffeurs voor de vervoersmaatschappij RET in Rotterdam.

RMC heeft een personeelsbestand van 500 à 600 vaste medewerkers en een flexibel bestand van 1000 medewerkers. Het devies van Henk van der Beek is: behandel je medewerkers zoals je graag zelf behandeld zou willen worden. Goede begeleiding van personeel is belangrijk, daarom investeren we in goede managers. Goede communicatie met medewerkers, gezelligheid en een veilige werkomgeving, is wat wij bieden. Mensen weten bij ons dat ook als het wat minder met ze gaat, RMC ze niet laat vallen. We plaatsen ze binnen het bedrijf gewoon op een andere functie. Met de gemeente Rotterdam heeft RMC een samenwerkingsovereenkomst getekend om per jaar 60 arbeidsplaatsen te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze medewerkers krijgen een opleiding tot taxichauffeur of als medewerker op het callcenter. We zien de mensen opbloeien en ze zijn er trots op dat ze bij RMC werken. Goede zorg voor het personeel vertaalt zich terug in een laagziekteverzuim en op zo’n groot personeelsbestand is er weinig verloop.

 

16-10-2015
Delen: