smeding, PiF.png

Pay it Forward: Smeding Groenten en Fruit

Op 29 september bezochten ruim 30 organisaties het hoofdkantoor en distributiecentrum van Smeding Groenten & Fruit in Sint Annaparochie, voor de Pay It Forward netwerkbijeenkomst. Er stond een gezond menu voor de deelnemers klaar. Tijdens de verschillende gangen maakten zij kennis met de manier waarop Smeding samen met haar medewerkers werkt aan duurzame inzetbaarheid en de aanpak van fysieke belasting, en werden ervaringen uitgewisseld over deze onderwerpen.

Pay It Forward is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, TNO en het Buro voor Fysieke Arbeid. Het is erop gericht dat werkgevers hun kennis en ervaring op het gebied van duurzame inzetbaarheid kosteloos doorgeven.

Het belangrijkste uitgangspunt voor Smeding is dat mensen het verschil maken. Als groothandel in groenten en fruit levert Smeding een breed assortiment aan diverse klantgroepen binnen foodretail, foodservice en de institutionele markt. Directeur Sybo Smeding vertelde hoe het familiebedrijf in 80 jaar tijd is uitgegroeid van een kleine groenteboer tot marktleider in Nederland, met meer dan 500 medewerkers. Smeding is door verdere groei en professionalisering voortdurend in beweging. Om ervoor te zorgen dat medewerkers met die veranderingen mee kunnen gaan, werkt het bedrijf daarom aan een goede balans tussen de eisen die het werk stelt en de capaciteit van de medewerkers.

Yvonne Tuinstra, hoofd P&O, presenteerde de aanpak van de organisatie. Smeding werkt aan duurzame inzetbaarheid onder de naam Smeding Gezond & Vooruit. De aanpak bestaat uit 4 thema’s: gezondheid, competenties, motivatie en arbeidsomstandigheden. Momenteel staat het thema gezondheid centraal verdeeld in drie pijlers: fysieke belasting, mentaal welzijn en gezonde leefstijl. Op verschillende manier wordt er aan deze pijlers gewerkt. Bekijk hier de presentatie die Yvonne Tuinstra tijdens de bijeenkomst gaf. 

Zo krijgen medewerkers de mogelijkheid om met behulp van een gezondheids-APK hun werkvermogen in beeld te brengen. Op basis daarvan maken medewerkers hun persoonlijke verbeterplan, en worden ze zich bewust van de eigen invloed op gezondheid.

Leidinggevenden bij Smeding hebben een opleiding gevolgd om het thema gezondheid met hun medewerkers te bespreken en samen te onderzoeken waar verbeterkansen zich voordoen. Daarnaast faciliteert en stimuleert Smeding diverse activiteiten rondom gezondheid. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op gezonde voeding, meer bewegen, niet roken en begeleiding bij financiële problemen.

 

De gehele presentatie van Smeding Groenten en Fruit is hier te bekijken.

Op de hoogte blijven van toekomstige bijeenkomsten? Geef u op voor het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk.

 

 

 

 

12-10-2015
Delen: