Pay it Forward: bijeenkomst Netwerk Duurzaam Fysiek Werk

Op woensdag 22 november was Océ Technologies BV in Venlo het decor voor de laatste Pay it Forward bijeenkomst van 2017. Achttien bezoekers vanuit externe bedrijven uit het netwerk Duurzaam fysiek werk waren te gast in Venlo waar Océ haar aanpak van duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en fysieke belasting presenteerde.

Voor het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk worden sinds 2014 Pay it Forward (PIF)-bijeenkomsten georganiseerd, waarin werkgevers hun kennis en ervaringen met beleid op duurzame inzetbaarheid en fysiek zwaar werk kosteloos doorgeven. Océ is onderdeel van de Canon Groep en wereldleider op het gebied van hoogwaardige printsystemen voor onder meer tekenkamers, printrooms en drukkerijen. Op het hoofdkantoor in Venlo werken ongeveer 1900 mensen in onder andere R&D, productie en logistiek. De werkzaamheden bij Océ zijn zeer divers en hebben allemaal hun eigen uitdagingen op het gebied van fysieke belasting. Bij de R&D afdeling hebben ze te maken met tillen en duwen en trekken, met name door de zware rollen papier. In de productie en logistiek moeten de medewerkers veel lopen, staan en tillen. Ook geknield werken komt voor.

171207_Verslag frans

Ergonoom Frans van Eijk van de afdeling Health geeft aan dat Océ zich realiseert dat de werkzaamheden belastend zijn voor hun mensen en daarom behoorlijk investeert in de gezondheid van hun mensen. Samen met Lucas Cras, manager van de afdeling Health, presenteert hij het beleid van Océ op Duurzame Inzetbaarheid en fysieke belasting. Lucas Cras benadrukt dat de directie dit beleid volledig ondersteunt waardoor er een breed draagvlak is. Het vitaliteits- en duurzame inzetbaarheidsbeleid omvat vele maatregelen gericht op vier thema’s: gezondheid & energie, vakkennis & vaardigheden, motivatie & betrokkenheid en werk-privé balans. Voorbeelden van maatregelen zijn de inzet van een gezondheidsmonitor, workshops stresspreventie en de mogelijkheid om niet meer in ploegendienst te werken vanaf 57 jaar.

Bij de aanpak van fysieke belasting hebben medewerkers zelf een grote rol. Océ werkt met de Kaizen methode, waarbij medewerkers zelf continu met verbeteringen van de werkprocessen en werkplekken kunnen komen. Grote posters aan de wand laten resultaten van verbeteringen zien, met foto’s van het team en uitleg van de verbetering en wat het heeft opgeleverd. Dit werkt heel motiverend. Daarnaast is ergonomie een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van nieuwe machines.

Tijdens de rondleiding zagen de bezoekers wat dit in de praktijk betekent. Onder enthousiaste begeleiding van Erik Knechten en Hans van Seggelen werden de gasten rondgeleid door de afdelingen ‘Inbound’ en ‘Outbound’ van het logistiek centrum. Erik en Hans lichten een aantal specifieke verbeteringen toe, zoals het gebruik van gekantelde barcodes waardoor medewerkers minder hoeven te bukken én er minder belastende polsbewegingen gemaakt hoeven te worden en het gebruik van een Multitube systeem voor karren waardoor de karren veel lichter zijn geworden. Deze karren kunnen snel aangepast worden aan specifieke taken als dat nodig is. Ook hebben de bezoekers een verlaagde weegschaal gezien die voorkomt dat er onnodig hoog getild moet worden.

Naast het logistiek centrum is ook het Customer Experience Centre bezocht waar een aantal grote printers in actie te zien waren. Ook ergonomische issues zijn hierbij aan de orde gekomen, zoals het tillen van zware rollen. Interessant voor zowel de bezoekers die een kijkje in de keuken van Océ hebben mogen nemen, als voor de gastheer die nieuwe tips en inzichten kreeg van haar gasten. Er werden zelfs concrete oplossingen vanuit de papier en karton industrie gedeeld.

Tenslotte gaf Stephanie Jansen van de NEN een overzicht van de huidige normontwikkeling inzake fysieke belasting en ergonomie. Deze normen bieden ergonomen en ontwerpers een handvat om gezonde werksituaties te creëren. De bezoekers waren het erover eens dat het van belang is om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen.

De presentaties van deze interessante middag bekijk je hier terug:
1. Intro Océ en OHS health
2. Vitaliteit en GZM
3. Océ presentatie aanpak fysieke belasting 2017
4. NEN fysieke belasting07-12-2017
Delen: