Terugblik bijeenkomst: 'Werkstress: Wat werkt?' (september 2017)

Welke maatregelen kun je als leidinggevende binnen je bedrijf nemen tegen werkstress en welke maatregelen zijn in de praktijk nuttig om het werkplezier te vergroten? Welke hulpmiddelen bestaan er om werkstress te verlagen? En hoe zorg je ervoor dat je werknemers meeneemt in je aanpak tegen werkstress? Deze en andere vragen lagen op tafel tijdens de tweede netwerkbijeenkomst Werkstress: Wat Werkt?, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Dat een goede aanpak van werkstress cruciaal is, blijkt wel als John Aarts van Causa BV zegt dat zijn werknemers vaak werkstress krijgen omdat ze hun werk niet durven te delegeren. De werkstress neemt ook toe omdat ze lang op de weg zijn en vaak te maken krijgen met agressief rijgedrag. “Dat veroorzaakt veel stress. Hoe zorgen we dat dat minder wordt?” vraagt hij zich af.


171012_Werkstress-Bijeenkomst-Gif


Minder werkstress, meer werkplezier

Patrick van Hees weet wel hoe dat moet, zorgen voor mínder werkstress en méér werkplezier. “Het draait om geluk, want gelukkige mensen zijn tevredener met hun werk, socialer en creatiever.” Stress is niet per se slecht, merkt Van Hees op. “Onderbelasting is namelijk ook niet goed. Vooral zware en langdurige stress met weinig herstelmogelijkheden is gevaarlijk.” Die herstelmogelijkheden, of oplaadpunten zoals hij ze noemt, zijn cruciaal.

“We laden allemaal onze mobiele telefoons op ’s nachts, maar ben je zelf wel opgeladen als je de deur uitgaat? Als je dat niet bent, belemmer je jezelf gelukkig te zijn. Oplaadpunten, zoals goed slapen, sporten, tijd voor jezelf vrijmaken, ze verlagen allemaal je stressniveau en zorgen voor meer positieve emoties en duurzame inzetbaarheid,” aldus de geluksexpert. “Wil je meer veerkracht tegen stress, zorg dan voor die oplaadpunten op de werkvloer en vergroot de autonomie van werknemers.”

Oplaadpunten
Hoe zorg je voor die oplaadpunten? Aan een van de tafels tijdens de tafelsessies zitten Lucy Dijkman, hoofd traumaopvang bij het OLVG, zelfstandig ondernemer Kiki Bakker, Anne Vos van CultuurWerkt!, Anja Hulshoff, directeur van een school voor speciaal onderwijs en Nisha Alberts, adviseur Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis. “Een voetbaltafel neerzetten is niet genoeg,” merkt Bakker direct op. Dijkman van ziekenhuis OLVG is het daarmee eens. “Je moet je eigen mensen goed kennen, weten wat ze belangrijk vinden. Eigenlijk geef je ze een compliment als je hun talenten goed benut, als ze doen waar ze goed in zijn.”

Eigenlijk moeten we de mens als totaal gaan zien, zegt Alberts van Zilveren Kruis. “Als je niet blij wordt van je werk, dan heeft dat invloed op de rest van je leven en vice versa. Hoe kun je thuis je tijd managen als werknemer als je in de spits van je leven zit met een gezin met kinderen? Dáár over nadenken is ontzettend belangrijk.” De privé-werkbalans moet goed zijn, vindt ook Vos van CultuurWerkt! “Even lekker iets cultureels doen zorgt voor ontspanning en werkstressverlichting.”

Simpele maar doeltreffende maatregelen
De manager binnen een bedrijf of organisatie heeft een voorbeeldrol. Bakker: “Ga nou niet lunchen achter je pc, maar geef het goede voorbeeld en ga mee naar buiten voor een lunchwandeling.” Over die lunch gesproken: bij het OLVG hebben ze meditatiesessies tijdens de lunchpauze. “Dat kost alleen maar broodjes en mensen gaan weer opgeladen naar hun werk toe.”

Dijkman: “Veel kleine maatregelen tegen werkstress kosten niks en dat is nou zo mooi.” Het ziekenhuis in Amsterdam organiseert bijvoorbeeld een reeks mindfulnesstrainingen. “Daar gaat een enorme olievlekwerking vanuit, omdat collega’s anderen erbij betrekken en vertellen over de oefeningen die zij leren.”

Janneke Neeteson is bedrijfsmaatschappelijk werker bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland en kan meepraten over de hoge werkdruk in ziekenhuizen. “Er zijn personeelstekorten, dus je kan niet zomaar vrij nemen. Maar het ligt niet alleen aan het werk, er is vaak meer aan de hand. “Hoe beter je in kaart brengt wat een werknemer nodig heeft om blij te zijn, hoe fijner het werken is. Je moet dan ook vragen: wat heb jij nodig om duurzaam inzetbaar te blijven?”

Werkstress ontstaat ook omdat het niveau van de werknemer niet aansluit bij het werk, omdat het werk te makkelijk of te moeilijk is. Of gewoon te zwaar voor iemands fysieke conditie of leeftijd. Neeteson daarover: “Soms kan de conclusie ook zijn dat het werk niet (meer) bij iemand past. Die conclusie durven trekken scheelt ook veel werkstress. Uiteraard zorg je daarna wel voor goede begeleiding naar ander werk toe.”

Tijdens de bijeenkomst zijn vragen gesteld via het interactieve systeem, Mentimeter. Deze resultaten vind je hier.

Wilt u alle foto's van de bijeenkomst hebben? Mail dan naar duurzameinzetbaarheid@bkb.nl

09-10-2017