WVDO.png

Het bedrijf van de toekomst heeft oog voor de werknemer

Afgelopen week was Utrecht het toneel voor 20.000 ondernemers die bijeenkwamen voor De Week van de Ondernemer. Het thema van deze week was Futureproof Ondernemen. Voor ondernemers die goed voorbereid zijn op de toekomst is werken aan de duurzame inzetbaarheid van hun personeel onvermijdelijk. Want alleen met gelukkig, gezond en gemotiveerd personeel kun je de toekomst aan.

Tijdens drie sessies waren honderden ondernemers aanwezig bij de sessie duurzame inzetbaarheid onder leiding van Henk Jan Smits. Hij leidt niet alleen popsterren in spe op, maar traint ook het bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld van gezond werken ervoer hij tijdens het toeren met de band Volumia. De bandleden waren het ongezonde eten beu en besloten een eigen kok in te huren die voor gezond eten zorgde. Maar duurzame inzetbaarheid heeft volgens Smits niet alleen te maken met gezond eten. Een gezonde geest hoort bij een gezond lichaam. Mensen die trots zijn op hun werk, gaan met plezier naar hun werk en zijn minder ziek. Hoe bereik je dat als ondernemer? Smits gaf aan dat je vooral moet communiceren met je werknemers. Zorg dat ze weten wat het gezamenlijke doel van het bedrijf is. Want zoals landsfilosoof Johan Cruijff ooit zei: ‘Als er geen doelen zijn, kan er niet gescoord worden.’

Er waren meer sprekers die de MKB’ers tips en tools willen geven om hun personeel gezond en gemotiveerd te houden. Minister Asscher sprak via een filmpje de ondernemers toe. ‘Ondernemers hebben een gouden toekomst, maar moeten zich wel continu aanpassen. Werknemers moeten zich kunnen ontwikkelen, kunnen scholen. Alleen met oog voor de werknemer, overleef je de toekomst.'

Trend analist Ruud Veltenaar was het hier roerend mee eens. Wat is nou van cruciaal belang om te overleven als bedrijf? Innoveren, technologie, groei? Volgens Veltenaar zijn er een aantal dingen voor nodig; het creëren van meerwaarde, duurzaam produceren en een wendbare organisatie. Maar bovenal: zorg dat je personeel gelukkig is. ‘Duurzame inzetbaarheid moet je niet zien als middel om het ziekteverzuim omlaag te brengen of een opleidinkje te faciliteren. Het is een nieuw gedachtengoed!’. Als voorbeeld noemde Veltenaar de organisatie Buurtzorg. Een bedrijf met 9000 mensen en maar één manager. De werknemers bepalen op de werkvloer in hun wat nodig is om de cliënten zo goed mogelijk te helpen, zó creëer je verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Ook je bedrijf klaarstomen voor de toekomst? Op de website duurzameinzetbaarheid.nl vind je meer praktische tips en tools om meteen aan de slag te gaan. Zoals een Koerskaart om binnen je team te praten over duurzame inzetbaarheid, business cases en het manifest Duurzame Inzetbaarheid met daarin praktische tips.

 

15-04-2015