Nieuwsafbeelding1.png

Banken en verzekeraars in dialoog met onderwijs en zorg

AWVN en TNO organiseerden op maandag 30 maart de bijeenkomst ‘Psychosociale arbeidsbelasting in de financiële sector’ als onderdeel van de landelijke campagne van SZW om werk gerelateerde stress bespreekbaar te maken en aan te pakken. De resultaten van het onderzoek van TNO en de AWVN naar werkdruk en werkstress bij twaalf grote financiële organisaties werden er gepresenteerd.  

De banksector staat na de crisis onder druk. Grote reorganisaties, onrust door baanonzekerheid en toenemende werkdruk kunnen zorgen voor meer stress. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van het ziekteverzuim werkgerelateerd is. Hoe kun je deze stress verlagen? Wat zijn effectieve maatregelen daarbij? Daar gingen de aanwezigen samen met vertegenwoordigers van de sectoren onderwijs en zorg over in dialoog. 

Aandacht en betrokkenheid
 
Twee managers van hielden een indrukwekkend verhaal over wat zij hadden geleerd van eigen ervaren werkstress. “Ik kreeg meer begrip voor de mensen die ik dagelijks leid. Aandacht en betrokkenheid zijn sleutelwoorden. Alles wat je aandacht geeft, groeit.” Zo leidt een wekelijks klein medewerkerstevredenheidonderzoek tot positieve resultaten, medewerkers voelden zich gehoord en kunnen meedenken. Maar ook dagelijks overleggen en een open communicatie met respect voor elkaars mogelijkheden én onmogelijkheden zijn onmisbare elementen. 

Vanuit de onderwijshoek werd gepleit voor preventieve coaching. Want zo herken je signalen vroegtijdig en leer je mensen zelf ook signalen herkennen. “Stel medewerkers beter op de hoogte van het sociale en fysieke beleid”, klonk het vervolgens ook uit de sector zorg. “Veel medewerkers weten helemaal niet wat er allemaal is.” 

Inzetten op duurzame inzetbaarheid
 
Hoe kun je mensen ook gemotiveerd houden als de toekomst onzeker is? Het antwoord van bijzonder hoogleraar Jac van der Klink van de universiteit van Tilburg is inzetten op de toevoegende waarde van werk. Naast een eigen inkomen heeft werk namelijk nog meer te bieden: deel uitmaken van een groter geheel, je creativiteit en talent kwijt kunnen en persoonlijke ontwikkeling. Klink: “Werkgevers doen er goed aan hier de voorwaarden voor te creëren. Zorg dat mensen zich waardevol voelen, betrokken zijn bij belangrijke beslissingen, eigen doelen kunnen stellen en het gevoel hebben bij te dragen aan iets waardevols. Werknemers met breed ontwikkelde kennis en vaardigheden kun je flexibel inzetten in je eigen organisatie, maar ze zijn ook beter uitgerust voor de dynamische arbeidsmarkt bij de beëindiging van hun dienstverband.”

13-04-2015
Meer over:
Delen: