MAT Afbouw

‘Samen met onze medewerkers ontwikkelden we een eenvoudig hulpmiddel dat hun werk fysiek minder zwaar maakt en veiliger.’

 

1. Over het bedrijf

MAT Afbouw is een afbouwbedrijf gespecialiseerd in metal stud systemen: stalen profielen en gipskarton platen. Het werk van de 180 medewerkers is relatief zwaar: liggende gipsplaten zijn lastig te bewerken en vergen een grote inspanning bij het optillen en kantelen.

2. Wat hebben we gedaan?

Samen met medewerkers ontwikkelden we het bokje: een standaard waar gipsplaten verticaal op kunnen staan. Hiermee voorkomen we dat medewerkers moeten bukken om te tillen vanaf de grond. Onze medewerkers hebben meegedacht over de best bruikbare vorm en het bokje is ontworpen en gemaakt binnen het bedrijf. Inmiddels zijn er een paar duizend in omloop op de werkvloer. Naast de ontwikkeling zelf is de organisatie van het werk rondom de bokjes een aandachtpunt. Door ze meteen op de juiste plaats te zetten, wordt extra fysieke belasting voorkomen en tijd bespaard.

3. Wat heeft het opgeleverd

Het werken met de bokjes maakt het werk fysiek minder zwaar en veiliger. Dat heeft een aantal kostenbesparende gevolgen. Medewerkers kunnen efficiënter werken, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder uit door fysieke klachten. Dit alles draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Bovendien bevordert het de kwaliteit van ons werk, doordat er minder kans is op beschadigingen aan gipsplaten.

4. Gouden tip

Maak gebruik van de kennis en kunde van medewerkers. Dit zorgt niet alleen voor een goed resultaat, maar ook voor vlotte acceptatie op de werkvloer.

Welke maatregelen kan je nemen om werk lichter te maken? Hoe pak je dit aan en wat levert het op? TNO heeft samen met een aantal bedrijven Goede Praktijken beschreven, gericht op het verminderen van fysiek zwaar werk. Deze voorbeelden kunt u als inspiratie gebruiken om in uw eigen bedrijf te kijken waar en hoe het werk lichter te maken is. Op die manier is de duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van werknemers te vergroten.

Kijk hier voor meer informatie.

 

13-04-2015
Delen: