Willems Bouwbedrijf

‘Daarom richt het scholingsbeleid zich al ongeveer vijftien jaar op triggeren, binden en bieden.’

 

1. Over het bedrijf

Willems Bouwbedrijf uit Venlo is een gerenommeerde aannemer met een rijke historie. Al meer dan 115 jaar staat het Venlose bedrijf - gespecialiseerd in utiliteitsbouw - voor de beste kwaliteit.

2. Wat hebben we gedaan?

Het bedrijf hecht namelijk veel waarde aan een goed personeelsbeleid. Financieel directeur Jack Peeters is van van mening dat de klus samen geklaard kan worden als iedere werknemer zijn specifieke kennis op peil heeft. Opleiding ziet Willems Bouwbedrijf dan ook als een continu proces. Peeters wil dat medewerkers meedenken met opdrachtgevers en dat ze deskundig advies kunnen geven over zaken als materialen, duurzaamheid en detaillering.

Daarnaast ziet Peeters scholing ook als een belangrijk middel om personeel aan Willems Bouwbedrijf te binden. Daarom richt het scholingsbeleid zich al ongeveer vijftien jaar op triggeren, binden en bieden. Door goed te zijn voor je mensen zorg je ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen met je organisatie, ook in slechtere tijden.

Willems Bouwbedrijf wil een vast personeelsbestand opbouwen, waarmee het bedrijf samen verder kunnen groeien. Eens per jaar maakt Peeters daarom een scholingsplan. Hij overlegt met werknemers over wat zij graag zouden willen leren en welke richting ze op willen. Natuurlijk moeten de cursussen wel vakgerelateerd zijn – bijvoorbeeld lood inleggen of detailaansluitingen, maar er is heel veel mogelijk. De cursussen die hieruit voortkomen vermeldt Peeters in de wekelijkse nieuwsflits van Willems Bouwbedrijf, die alle werknemers ontvangen. Hierdoor worden medewerkers getriggerd: hé, aan die cursus had ik nog niet gedacht, maar die zou ik ook wel willen volgen.

3. Wat heeft het opgeleverd

Het resultaat van het scholingsbeleid is al goed zichtbaar. Medewerkers zijn enthousiast en betrokken en zijn druk bezig met het uitstippelen van hun plannen. 

4. Gouden tip

Voor organisaties die ook op deze manier aan de slag willen gaan heeft Peeters maar één tip: inventariseer, praat met je medewerkers. Hoe zien jullie het voor je, wat zouden jullie graag willen? Neem dit vooral ten harte, want wanneer je werknemer er zelf om vraagt is hij des te gemotiveerd om zich voor de cursus én je organisatie in te zetten.

 

 

13-04-2015
Delen: