Werkdruk op de spoed eisende hulp in Amsterdam

'De werkstress kwam naar boven toen mijn vader overleed.'

 

Even voorstellen

Ik ben Hetty, 31 jaar en ik werk op de spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam. Ik heb de opleiding HBO-V afgerond en daarna een aantal jaren gewerkt binnen de psychiatrie, op verschillende chirurgische verpleegafdelingen. In 2011 ben ik begonnen aan de opleiding tot spoed eisende hulp verpleegkundige en sindsdien werk ik daar met veel plezier.

Hoe kwam je er achter dat je last had van werkstress?

De spoedeisende hulp is een hectische, dynamische afdeling waarbij de werkdruk vaak hoog ligt. De extra werkstress kwam bij mij naar boven, nadat mijn vader overleed. Ik kwam terecht in een emotionele achtbaan. Ik moest een hoop zaken regelen. Ik at en sliep hierdoor slecht. Voor mijn gevoel kon ik er weinig bij hebben. Concentreren op mijn werk ging steeds moeizamer. Ik was na een aantal uren werken moe/kapot en moest dan eerst twee uur op de bank liggen om bij te komen. Op de afdeling had ik het gevoel dat ik maar half werk kon leveren en niet zoveel patiënten aan kon als normaal. Ik kwam minder vaak bij de patiënten en leverde niet de zorg die ik zou willen bieden.

Welke stappen heb je ondernomen?

Na het overlijden van mijn vader heb ik contact opgenomen met mijn leidinggevende. Met hem heb ik werkafspraken gemaakt en op zijn advies ben ik naar mijn huisarts en de bedrijfsarts gegaan. Ik heb een aantal gesprekken met hen gevoerd. Mijn huisarts gaf aan dat ik de tijd moest nemen en bij langdurige klachten weer contact moest opnemen. Met de bedrijfsarts heb ik gesprekken gehad om een passend rooster te creëren bij mijn situatie op dat moment. De gesprekken met de coördinator traumaopvang hebben mij de gelegenheid gegeven om wat meer grip op de zaak te kunnen krijgen. Ik kon mijn verhaal kwijt, uitleggen wat het werk zwaar maakte en ik accepteerde de situatie meer. Hierdoor was ik twee weken na het overlijden van mijn vader deels weer aan het werk en na 1,5 maand werkte ik weer volledig.

 

10-04-2015
Delen: