150424_PSA3.jpeg

Arko van Brakel

'We moeten ons beseffen dat geluk niet het gevolg is van succes, maar succes een gevolg van geluk.'

 

1. Even voorstellen


Arko van Brakel is algemeen directeur van De Baak, het centrum voor leiderschap van VNO-NCW. Ook heeft hij een aantal bedrijven opgezet, schreef boeken en columns voor onder andere het Financieel Dagblad en was co-host bij BNR nieuwsradio. Al vroeg in zijn carrière kreeg deze succesvolle ondernemer een burn-out.

2. Hoe kwam je er achter dat je last had van werkstress?

Ik heb lang geleden een burn-out gehad en die was heftig. Het begon er eigenlijk mee dat ik ging voldoen aan het beeld dat andere mensen van me hebben. Bij mij was de druppel dat er op een gegeven moment maar een hele kleine tegenslag nodig was om mij volledig uit balans te brengen. Mijn omgeving had het al lang in de gaten, maar zelf kwam ik er als laatste achter.

3. Welke stappen heb je ondernomen?


Het heeft geen zin om te focussen op een burn-out. Dan focus je namelijk op de dingen die je niet wil. Je moet juist oog hebben voor de dingen die je wél wilt. Ik heb nu veel meer geleerd om bij mijn eigen waarden te blijven. Toen ik vanuit die gedachte ging praten met mensen, toen merkte ik dat ik aan het groeien was. Op die manier ben ik er uit gekomen. Ik moet iets doen waarbij ik niet kan wachten om aan de slag te gaan. Zodat ik altijd met plezier aan het werk ben.

4. Gouden tip

Fit is het nieuwe rijk, dus zorg er voor dat je lichaam en geest gezond is. Zo vergroot je de kans dat je duurzaam inzetbaar bent en duurzaam een bijdrage kan leveren. Daarnaast moeten we ons ook beseffen dat geluk niet het gevolg is van succes, maar succes een gevolg van geluk. Als je op die manier naar de dingen gaat kijken, dan haal je de stress weg en kom je weer in balans.

 

 

 

10-04-2015
Delen: