150424_PSA2.jpeg

Leontien van Moorsel

'Plezier en presteren moet hand in hand gaan.'

 

1. Even voorstellen

Leontien van Moorsel is oud-wielrenster. Ze is viervoudig Olympisch kampioene op de weg en de baan, tweevoudig winnares van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen en in het bezit van het wereldduurrecord. In de jaren negentig kreeg Leontien door te fanatiek trainen een eetstoornis. Na een lange periode wist ze er weer bovenop te komen en werd ze een van de beste wielrensters ter wereld.

2. Hoe kwam je er achter dat je last had van werkstress?

Ik ben tijdens mijn carrière als topsporter in de jaren negentig de balans kwijtgeraakt. Ik ging ten onder aan het moeten presteren en kon er niet goed over praten. Dit resulteerde bij mij in een eetstoornis. Dat is een verschrikkelijke periode geweest. Dan kun je niet meer functioneren in deze maatschappij. Dat gevoel wat ik toen heb gehad, dat gun ik niemand. Toentertijd kon ik er niet goed over praten met mensen. Veel later was ik pas in staat om mensen over mijn eetstoornis te vertellen.

3. Welke stappen heb je ondernomen?


Mijn man Michael is in die periode heel eerlijk tegen me geweest. Dat leek op dat moment hard, maar dat is uiteindelijk mijn redding geweest. Ik heb geleerd om mijn gevoel te uiten en om op een andere manier met mijn gevoelens om te gaan. Eindelijk leerde ik om te huilen en erover te praten en kwam ik erachter dat dat helemaal niet erg is.

4. Gouden tip

Het is belangrijk dat we samen meer gaan bewegen. Dit is een moment van ontspanning. Werkgevers moeten werknemers aansporen meer te gaan bewegen. Het is belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaat. Zo vindt je die balans en kan je de hele wereld aan.

 

10-04-2015
Delen: