Hugo Borst

Hugo Borst

'Op het moment dat je stadsrechten aan kunt vragen op de wallen onder je ogen, dan is het wel zorgelijk geworden!'

 

1. Even voorstellen


Hugo Borst is journalist, schrijver en maakt ook radio- en televisieprogramma’s. De meeste mensen kennen Hugo van het NOS programma Studio Voetbal en als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Ook in 2014 zal hij als voetbalanalist én als voetbalfan het WK voetbal in Brazilië verslaan voor de NOS, maar wel gewoon vanuit Hilversum. ‘Aan reizen heb ik een hekel, daar word ík nou gestrest van.

2. Hoe kwam je er achter dat je last had van werkstress?

Ik word er persoonlijk heel narrig van. De zwier en de vrolijkheid verdwijnen. De opdrachten die ik moet doen worden minder leuk en dat komt omdat er andere dingen wachten. Er staat letterlijk een wachtrij. Dan moet ik ’s avonds door, ’s nachts door, dat is niet leuk nee. Het is me ook wel eens te veel geworden. Dat was vier jaar geleden. Ik was bezig met een boek, ik schreef een dagelijkse column in de krant en ik werkte voor diverse tv programma’s. Ik kreeg toen echt ook last van mijn lichaam en zelfs van mijn hart. Ineens zijn de deadlines die heel lekker zijn, een bron van onrust.

3. Welke stappen heb je ondernomen?


Ik heb het opgelost door opdrachtgevers te bellen en deadlines te verschuiven. En daarnaast een lange vakantie te nemen en even niks te doen. Ik ben de burn-out die ik dreigde te krijgen een aantal keer echt voor geweest. Ik ken mezelf inmiddels goed genoeg om te weten waar mijn grens ligt, maar dat heb ik wel moeten leren. Ik ben soms de confrontatie met mezelf aangegaan. Doe ik iets omdat ik het leuk vind, of doe ik het voor het geld?

4. Gouden tip

Als je telkens je grenzen verlegt ten koste van bijvoorbeeld nachtrust of je gemoedstoestand dan kan het onder je huid gaan kruipen. Luister naar je lichaam en luister naar je omgeving. Op het moment dat je stadsrechten aan kunt vragen op de wallen onder je ogen, dan is het wel zorgelijk geworden! Ik zou de groeiende groep ZZP’ers willen meegeven: wees ambitieus, maar kijk uit dat het verlangen om te presteren niet met je aan de loop gaat. Een mens kan heel veel, maar soms moet je oppassen.

 

 

10-04-2015
Delen: