Herman Langen

‘Tijdens het werk regelde ik allerlei dingen voor mijn vrouw, thuis verzorgde ik haar wonden.’

 

1. Even voorstellen

Mijn naam is Herman en ik werk als Anesthesie Assistent op de operatiekamer van het Wilhelminaziekenhuis te Assen. Daarnaast ben ik voorzitter van de Ondernemingsraad en actief lid van de AbvaKabo/FNV. Sinds het ongeluk van mijn vrouw in 2009 heb ik er een extra functie bij. Ik ben mantelzorger, wat zeker in het begin veel tijd van mij vergde.

2. Hoe kwam je er achter dat je last had van werkstress?

Na het ongeval ging ik door met de activiteiten die ik al deed: het werk, de Ondernemingsraad, de Vakbond, vrijwilligerswerk en sport. Daarnaast kwam de zorg voor mijn vrouw erbij en moest ik het huishouden alleen doen. Dat zorgde voor een enorme extra belasting bij mij. Ik kwam daardoor in de knoop met mijn werk en andere activiteiten. Elke dag was ik bezig met de zorg voor mijn vrouw. Tijdens het werk regelde ik allerlei dingen voor haar, thuis verzorgde ik haar en verschoonde de wonden. Ik sportte niet meer, stopte met vrijwilligerswerk, zette de Vakbond op een laag pitje en had moeite om me te concentreren op het werk. Ook was het lastig om op tijd op het werk te verschijnen vanwege de zorg voor mijn vrouw.

3. Welke stappen heb je ondernomen?

Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Ik heb afspraken met hem gemaakt over mijn werktijden. Ik ga vaker diensten draaien die later beginnen. Indien nodig kan ik zelfs ’s ochtends contact opnemen met mijn werk en later verschijnen. Ook krijg ik de vrijheid om met mijn vrouw naar artsen te gaan. Verder neem ik in overleg regelmatig een week vrij. Ik krijg daardoor meer rust en kan mij beter inzetten voor de zorg van mijn vrouw en het werk in het ziekenhuis. Ik ben gestopt met vrijwilligerswerk. De activiteiten voor de Vakbond kies ik zorgvuldig. Verder ben ik opnieuw begonnen met sporten. Wel stel ik mij flexibel op naar mijn werkgever. Indien mijn leidinggevende een roosterprobleem heeft kan hij altijd een beroep op mij doen.

 4. Gouden tip

Praat met je leidinggevende over je probleem. Probeer een win-win situatie te bereiken. Stel jezelf flexibel op. Zoek samen naar oplossingen en de juiste balans in werk-privé.

10-04-2015
Delen: