Louis (201609071151215121).jpg

Het verhaal van Louis

Over de situatie
'Hé, lelijke vieze kutneger. Wat moet je nou?' Zo werd uitzendkracht Louis (38) in 2008 dagelijks begroet door een collega bij een bedrijf in Heerhugowaard. Toen hij zijn collega erop aansprak, was het antwoord: 'Het was maar een grapje.' Maar de opmerkingen hielden niet op. Na een paar maanden stapte Louis naar zijn leidinggevende. Die stuurde vervolgens hém en niet de pestende collega weg.

Het zou niet de enige keer zijn dat Louis op racisme op werk stuitte. Zo werd hij door de manager van een supermarkt waar hij werkte op kantoor geroepen. 'Hij vroeg waar ik vandaan kwam. Hij geloofde niet dat ik uit Suriname kwam; daar waren mensen volgens hem niet zo zwart als ik, en vroeg zich af wat ik hier in Nederland kwam doen. Ik ben daar niet meer teruggekeerd.'

Ook bij een beveiligingsbedrijf kreeg hij regelmatig opmerkingen over zijn huidskleur. 'Een collega zei dat hij me niet kon zien in het donker, en deed steeds het groot licht van zijn auto aan als hij aan kwam rijden op werk.' Louis werd verteld dat hij niet welkom was, dat hij terug moest naar 'zijn kooi'. Zijn contract werd niet verlengd.

Over de aanpak
Louis deed tweemaal aangifte bij het meldpunt discriminatie en de politie. Met zijn aangiftes werd niets gedaan. Zijn leidinggevenden kwamen niet voor hem op; wanneer hij zich uitsprak over wat er gebeurde werd hij vaak weggestuurd. “Hierdoor heb ik weinig vertrouwen in mijn werkplek en ben ik bang dat ik steeds met dit soort mensen in aanraking kom. Het heeft als resultaat dat ik mijn baan kwijtraak. Hierdoor voel ik me niet thuis, maar ook niet veilig in Nederland. Soms denk ik: misschien moet ik maar terug naar Suriname.”

Wat heeft het opgeleverd?
Nadat Louis met zijn verhaal naar buiten trad in de media, besloot de burgemeester van de gemeente Den Helder dat er opnieuw naar zijn aangiftes moest worden gekeken.

Inmiddels heeft hij nieuw werk bij een beveiligingsbedrijf, waar een aantal collega’s van zijn vervelende ervaringen in het verleden afweten. Tot nu toe gaat het goed; Louis hoopt langzaam zijn vertrouwen weer op te bouwen.

Gouden tip
Voor een situatie als die van Louis is geen gouden tip, behalve: blijf het aankaarten en geef niet op. Op zijn nieuwe werk hoopt hij beter op zijn plek te zijn.

01-08-2016
Delen: