Duurzaam Fysiek Werk: 'Kan het niet anders'

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting de belangrijkste oorzaak van verzuim en beroepsziekten. Lichamelijke belasting vormt daarmee een belemmering voor een duurzame gezonde en productieve inzet van medewerkers. Naast persoonlijke gevolgen zorgt dit voor extra verzuimkosten die oplopen tot 800 miljoen euro per jaar. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom samen met TNO en Buro voor Fysieke Arbeid het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk opgericht. Hier vanuit wordt in samenwerking met het Nederlands Focal Point op 1 november de landelijke dag 'Duurzaam Fysiek Werk: Kan het niet anders?' georganiseerd met het centrale thema cultuur- en gedragsverandering. 

In gesprek met elkaar
Tijdens de bijeenkomst staat het delen van een succesvolle aanpak centraal. Als deelnemer heeft u de keus uit 10 gesprekstafels. Aan elke tafel deelt een bedrijf haar aanpak en kunt u hierover met elkaar in gesprek.

Uitreiking Goede Praktijken Competitie
Tijdens de bijeenkomst besteden we ook aandacht aan de Goede Praktijken Competitie van de Europese campagne over duurzame inzetbaarheid, in Nederland uitgevoerd door het Focal Point. Diverse bedrijven en organisaties hebben laten zien dat het werk maken van duurzame inzetbaarheid belangrijk is en niet persé altijd moeilijk hoeft te zijn. Uit tien genomineerde en inspirerende voorbeelden worden op 1 november twee winnaars gekozen. Zij zijn de winnaar van Nederland en gaan door naar de prestigieuze ‘European Good Practice Award Uitreiking’ in Malta. Daarnaast nemen ze allebei plaats aan een gesprekstafel.  

Volledig programma
13.15 uur Inloop met koffie, thee en koekjes
13.45 uur Opening landelijke dag door dagvoorzitter Marijke Roskam
13.50 uur Welkom door directeur Human Resources en Interne Communicatie van de Technische Unie Marie-José Tijssen
13.55 uur Gesprek over  aanpak Technische Unie met unitleider Joke Buitelaar en Marie-José Tijssen
14.05 uur Presentatie Ap Dijksterhuis, hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen, over gedragsverandering
14.40 uur Uitreiking Goede Praktijken Competitie door de Secretaris-Generaal van het ministerie van SZW drs. L Mulder

15.00 uur Eerste ronde gesprekstafels


  1. Caterpillar - Maurice Rosbender - Laat medewerkers prioriteiten en oplossingen bepalen voor fysieke belasting. Zij zijn namelijk de experts.
  2. Post NL - Leon Gardien en Witte van Tuil - Geeft inzicht in risico’s en creëert draagvlak en bereidheid om knelpunten op te lossen. Op basis hiervan zijn werkafspraken gemaakt en trainingen gegeven in het herkennen van fysieke belasting.
  3. Mosterdmakerij de Wijndragers - Christian Lensen - Zet interne coaches in die bewustzijn bij medewerkers bewaken. Zo blijft het onderwerp hoog op de agenda.
  4. Technische Unie - Effie Kaya - Draagt bij aan het leven van werknemers door ze gezond en gelukkig te houden. Dit gebeurt met een breed scala aan programma’s. Bijvoorbeeld het letten op werkdruk, gebruik van hulpmiddelen en de inrichting van de werkplek.
  5. Gouda Vuurvast Services B.V. - Arie van Vliet - Streeft ernaar dat alle medewerkers gezond het pensioen halen. Creëert bewustwording door coaching van collega’s die gevolgen fysieke belasting al ondervinden.
  6. Remeha - Eva Hazeleger en Richard Derksen - Creëert een gezamenlijke verantwoordelijkheid door werknemers en werkgevers te betrekken. Werknemers rouleren en zijn betrokken bij inrichting van de werkplekken en andere uitdagingen.
  7. Auto Voskuilen - Melanie Andriessen - Gaat in gesprek met werknemers over hun toekomst. Dit is een eerste stap richting een nieuwe cultuur.
  8. DZB Leiden - Stijn van Huijstee - Zet in de werkvorm de individuele behoeften van werknemers centraal. De fysieke belasting gaat omlaag en het werkplezier omhoog.
  9. Winnaar Goede Praktijkencompetitie
  10. Winnaar Goede Praktijkencompetitie

15.45 uur Korte pauze

15.55 uur Tweede ronde gesprekstafels

16.40 uur Nabespreking
16.55 uur Afronding landelijke dag

17.00 uur Borrel
18.00 uur Einde bijeenkomst


Adres en bereikbaarheid
De bijeenkomst vindt plaats in het gebouw van Technische Unie. Het adres is Bedrijfsweg 12, 2404 CB Alphen aan den Rijn. We raden u aan met de auto te komen. Op locatie is voldoende parkeergelegenheid. 

U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor deze bijeenkomst.

 

05-08-2016
Delen: