1 op 6 werknemers heeft te maken met pesten, intimidatie of discriminatie

Ruim 1,2 miljoen werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burnout klachten. Daarom start vandaag een campagne om aandacht te vragen voor dit probleem. 

Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's heeft grote persoonlijke impact op de mensen die het overkomt. Daarnaast zorgt het jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Ongewenst gedrag is soms duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is. Via www.moettochkunnen.nl kunnen werknemers en werkgevers in gesprek over ongewenst gedrag! 

Team helpt werkgevers en werknemers
Minister Asscher wil in overleg met de sociale partners werkgevers en werknemers helpen om ongewenst gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarom trekt hij een half miljoen euro uit voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan. Verder lanceert de Inspectie SZW later deze maand een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen. De Inspectie SZW besteedt ook extra aandacht aan het thema bij controles op de werkvloer.

Bekijk hier de factsheet ongewenst gedrag op het werk. 
Bekijk hier de wegwijzer ongewenst gedrag op het werk. 

06-06-2016
Meer over:
Delen: